Många har en romantisk bild av att vara restaurangägare. Det ser ut som ett enkelt sätt att bli sin egen chef, speciellt för någon som älskar att laga mat. Det finns självklart många restauranger som går bra och är väldigt populära, men innan du bestämmer dig för att starta eller köpa en restaurang bör du veta att restaurangägare jobbar hårt och mycket. Det krävs ofta stora investeringar för att komma igång och det kan vara trögt att jobba upp ett gott rykte och kundunderlag. Mer än 25 procent av nya restauranger stänger inom ett år.
De följande frågorna kan verka onödigt tuffa och låta som att de målar ut en negativ bild av restaurangbranchen. Många älskar att driva en restaurang och sporras av både med- och motgångar. Andra är lyckligare om de väljer en annan karriär. Tänk igenom varje punkt och var ärlig med dig själv.
Har du en passion för restaurangbranchen?
Om du vaknar varje morgon och drömmer om att driva din egen restaurang, tänker på det hela dagen och somnar med visioner av din restaurang är du nog född till restaurangbranchen. Om det är något som verkar vara en god idé eftersom du inte vet vad du ska göra är det klokt att tänka igenom beslutet en gång till.
Som restaurangägare behöver du insikt i alla delar av verksamheten. Det innebär att du måste ha affärssinne och ansvarskänsla. Du är din egen chef och ansvarig för din egen tid. Samtidigt är du också ansvarig för att betala dina anställda, för att ge bra anställningsvillkor och för att leva upp till kundernas förväntningar. Kan du hantera stress, hårt arbete och behålla passionen för din restaurang?
I tillägg till passion och ansvarskänsla behöver du ett väl utvecklat finanssinne och insikt i företagsekonomi. Du måste ha bra koll både på företagets ekonomi och din egen. Vare sig du öppnar en helt ny restaurang eller köper en befintlig behöver du startkapital. Har du finansiärer?
Få restauranger är lönsamma under de första åren och många restaurangägare kan inte ta ut någon lön alls under första året. Har du en tillräckligt stor buffert för att betala hyran, elräkningen och köpa mat? Vet du vad löner, utrustning, råvaror och marknadsföring kommer att kosta?
Om du har höga kreditkortsräkningar och andra skulder har du förmodligen inte tillräckligt kapital för att förverkliga restaurangdrömmen. Betala skulderna och spara pengar innan du öppnar eget.
Är du redo att jonglera restaurang och privatliv?
Din restaurang kommer att ta upp mycket mer tid än om du vore anställd, men livet runtomkring dig fortsätter som vanligt. Dina vänner och din familj kommer att vilja träffa dig precis som de gör nu och du måste troligtvis tacka nej till mycket under de första åren.
Är du beredd – fysiskt och mentalt – på att jobba tidiga morgnar, långa dagar och även långt in på kvällen? Kan du jobba hela arbetsveckan och helgen, och sedan en vecka till? Accepterar din familj att du jobbar alla storhelger?
Det är lätt att tänka att du inte behöver göra något om restaurangen är stängd på söndagar eller julafton, men företagare har mycket som väntar även när fronten mot kunderna är stängd. Planering, budget, marknadsföring och liknande tar tid. Alla måste vila förr eller senare, men när du startar ett företag kan dröja innan du kan ta en paus. Det är väldigt viktigt att ha stöd från omgivningen och att prata igenom beslutet med vänner och familj.
En god idé är att intervjua framgångsrika restaurangägare. De kan berätta om svårigheter vid starten och i dagens marknad samt ge idéer om sådant som fungerar bra.